Egészségesebb ételek készítésére alkalmas kombi sütő érkezett a KÖSZI-hez
2017.01.11, 12:38
Reskóné Anna élelmezésvezetőnk közbenjárásával az Unilever Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Közintézmények Szolgáltató Irodája eszközkihelyezési megállapodást kötött, melynek keretében a Kft. a legnagyobb – napi 1200 adag ételt főző - konyhánk részére térítésmentesen rendelkezésére bocsátott egy nagyértékű, professzionális elektromos kombi sütő készüléket. Önkormányzati fenntartású intézményünk részére költséget csupán a készülék helyének kialakítása, működési feltételeinek biztosítása jelentett.
A nagykonyhai berendezés német fejlesztés, ötvözi a légkeveréses sütőt és a párolószekrényt. A sokoldalúságát bizonyítja, hogy a főételeken, köreteken keresztül a desszertekig az ételek nagy választékát készíthetjük el benne gazdaságosan.
A sült húsok esetében a 36%-os sütési súlyveszteséget akár 5-10 %-ra csökkenthetjük, ezáltal a húsunk szaftosabb marad, nő az élvezeti értéke. Panírozott ételeknél a hagyományos technológiával szemben nem bő zsiradékban sütjük az ételt, hanem egy szórópisztoly segítségével a panírozott felületet étolajjal vagy folyékony margarinnal bepermetezzük, majd az előmelegített sütőben a több száz szelet rántott húst ropogósra sütjük kb. 10 perc alatt. Ezzel az eljárással akár a felhasználandó étolaj 90%-át megtakaríthatjuk, emellett a hagyományos ízvilág megőrzésével állandó magas minőséget biztosítunk, ugyanakkor csökken az étel kalóriatartalma.
Bő zsiradékban készült ételt a 2015. januárjában életbe lépő rendelet szerint 10 élelmezési napon belül csak egyszer adhatnak az iskolákban és óvodákban a közétkeztetők. Ezzel a technológiával lehetőségünk nyílik a gyermekek körében népszerűbb ételek egészséges elkészítésére is.
Hozzánk egy UNOX, olasz gyártmányú, 20 tepsi férőhelyes készülék érkezett 2016. április 14-én. 4 ventilátor biztosítja a légkeverést, gőzben párolásra, és sütésre is alkalmas. Bekötése után a Kft. képviselői bemutatták a használatát, munkatársaink nagy örömmel vették birtokukba.
Eddig néhány napi főzés gyakorlati tapasztalatán vagyunk túl. Például 1200 db töltött csirkecomb készült, melyek kétszer 1 óra alatt sültek meg. Ebben a sütőben a sütési idő kevesebb mint felére csökkent, az étel külleme tetszetősebb, ízletesebb, szaftosabb. Már piskótát is készítettek munkatársaink, mely nagyon szépre sikerült. Rövidesen zöldségek fognak párolódni, amelyek a modern technológia következtében megtartják színüket, vitamintartalmukat, finoman roppanós állagukat.
Az ételekhez jó étvágyat kívánunk!
Ulicsné Erdős Erzsébet
intézményvezető
Következő napi menük
Ebéd
TAVASZI SZÜNET
Ebéd
ÜNNEP
Ebéd
ÜNNEP